fredag 13 juni 2008

Oxfiléfrossa

Då man bor på Åland så åker man ganska ofta färja, och på färjan kan man köpa allt möjligt gott i tax-freen. Vi brukar passa på att köpa fryst oxfilé som vi sen grillar, och nåt gott rödvin att dricka till.

Dom frysta oxfiléklumparna brukar vara ganska stora (ca 1,2 kg) och oftast blir det en hel del kött över när man ätit klart. Det känns synd att slänga fint kött så jag har börjat göra min egen variant av dubbelmarinerad oxfilé av resterna. Den brukar jag servera med kall nudelsallad som består av kokta kalla nudlar, finstrimlad paprika, morot och gurka och lite olivolja och salt. Här är i alla fall receptet:

Dubbelmarinerad oxfilé (6 portioner)

800 g oxfilé i skivor (som man marinerat och grillat t.ex. dagen före)

Marinad nr 2:

1 dl vinäger
½ dl vatten
2 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker eller honung
½ tsk malen svartpeppar
1-2 st pressade vitlöksklyftor
1 kruka persilja
½ dl hackad kapris

Blanda ihop allt och lägg i oxfiléskivorna och låt stå i kylen ett par timmar. Servera med nudelsallad och njut!

PS. Dom flesta har en standardmarinad som dom alltid använder till kött. Men här är ändå en god marinad före grillningen:

Marinad nr 1:

3 msk sojasås
3 msk rapsolja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk socker
1 pressad vitlöksklyfta
ett sprutt ketchup

Blanda allt i en fryspåse och lägg i skivad rå oxfilé och låt dra ett par timmar.

Inga kommentarer: