Jag ger upp nu angående surdeg, för nu har jag efter otaliga försök insett att jag ska hålla mig till att baka med jäst. Surdegsbakande finns bara inte i mina händer eller i min ugn, så ni får gå till experten Martin i stället.
Provade att baka rågbröd liknande "Reissumies" med jäst i stället för surdegsrot och dom blev perfekta.
Hemgjorda "Reissumies" (ca 9 st)
2½ dl vatten
1½ tsk salt
1 tsk olivolja
4½ dl rågmjöl
½ påse torrjäst (el. ½ pkt jäst)
Låt jäsa ca 1 timme (eller längre), klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt. Forma med sked som doppas i vatten så att det inte klibbar. Pricka med gaffel, pudra på rågmjöl och jäs under bakduk på plåten medan ugnen blir varm. Grädda i 250 grader i 10 minuter, släng in lite vatten eller isbitar på ungsbotten, sänk värmen till 200 grader och grädda 10 minuter till. För efterugnsbröd, låt bröden vara kvar i avstängd ugn ca 12 timmar (t.ex. över natten om du bakar på kvällen).
Uppdatering 2008-08-06: Funkade inte med efterugnsbröd i vår ugn. Efter en natt på eftervärme låg det stenhårda rågbröd i ugnen som man kunde ha använt för diskuskastning.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
jälkiuunileipä, gott! jag ska prova ditt recept.
Jag nöjer mig nog med att baka scones :D. Gubben brukar baka hemvete men ska visa honom detta recept, lät gott :). Tack!
Tina: Jälkiuunileipä är mums! Prova att ta lite mindre salt om du är saltkänslig, t.ex. 1 tsk. Gott med tomatskivor, dill och örtsalt på!
Går också bra att torka till surskorpor, dela och låt stå framme på en bricka tills dom är torra.
Den efterlängtade trean: Hemvete är inte fy skam det heller, men det ska vara färskt!
Skicka en kommentar