söndag 6 juli 2008

"Kan era barn dribbla?"

Så hette rubriken på ett inlägg på "Marsbarn-07" (på ett föräldraforum jag brukar vara inne på). Jag kunde inte hålla mig för skratt, inte för att det var nåt roligt med inlägget men för att det är känns som nåt från en annan planet. Det är sååå långt ifrån var vi är utvecklingsmässigt när det gäller vår älskade lille pojke.

Och svaret är: "Nej, han kan inte dribbla".

Men han kan sitta, klappa händerna, vinka, bygga med klossar, banka på bultbräda, säga "mamma" och teckna ordet "mat". That's about it.

Och det är helt ok, det gör mig faktiskt ingenting egentligen att han inte kan allt som en 16 månaders bebis borde kunna. Visst vore det roligt om han skulle utvecklas fortare, men det gör liksom inget att han inte kan allt som "normala" barn kan i samma ålder.

Han har nog sitt eget schema när det gäller utveckling, precis som många andra barn med syndrom. Att dom följer sitt eget mönster, inte det som förväntas enligt barnrådgivningens (BVC) tabeller och kurvor.

Tillägg: Han är faktiskt inte sen med allt, t.ex. var han väldigt tidigt med att få sina tänder. Vid 14 månader hade han alla 16 tänder man ska få före 2 års ålder.

2 kommentarer:

Isabella sa...

Nog är det lite märkligt att det nästan ska tävlas om hur tidigt barnen utvecklas.

Imsavimsa sa...

Isabella: Fast jag måste erkänna att jag också jämfört mera med dom större barnen. Att jag var stolt över att B kunde gå vid 10 månader och att S började prata tidigt.

Såhär i efterhand är det rätt märkligt (precis som du skrev), eftersom det inte har så himla mycket med föräldrarna att göra hur friska barn utvecklas.

Jag är jättestolt över lillebror fast han utvecklas långsamt. Nästan stoltare på nåt sätt när han gör framsteg eftersom det kräver så mycket övning från hans (och vår) sida.