fredag 4 juli 2008

Jag ger mig..

Jag ger upp nu angående surdeg, för nu har jag efter otaliga försök insett att jag ska hålla mig till att baka med jäst. Surdegsbakande finns bara inte i mina händer eller i min ugn, så ni får gå till experten Martin i stället.

Provade att baka rågbröd liknande "Reissumies" med jäst i stället för surdegsrot och dom blev perfekta.Hemgjorda "Reissumies" (ca 9 st)


2½ dl vatten
1½ tsk salt
1 tsk olivolja
4½ dl rågmjöl
½ påse torrjäst (el. ½ pkt jäst)

Låt jäsa ca 1 timme (eller längre), klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt. Forma med sked som doppas i vatten så att det inte klibbar. Pricka med gaffel, pudra på rågmjöl och jäs under bakduk på plåten medan ugnen blir varm. Grädda i 250 grader i 10 minuter, släng in lite vatten eller isbitar på ungsbotten, sänk värmen till 200 grader och grädda 10 minuter till. För efterugnsbröd, låt bröden vara kvar i avstängd ugn ca 12 timmar (t.ex. över natten om du bakar på kvällen).

Uppdatering 2008-08-06: Funkade inte med efterugnsbröd i vår ugn. Efter en natt på eftervärme låg det stenhårda rågbröd i ugnen som man kunde ha använt för diskuskastning.

3 kommentarer:

tina sa...

jälkiuunileipä, gott! jag ska prova ditt recept.

Den efterlängtade trean sa...

Jag nöjer mig nog med att baka scones :D. Gubben brukar baka hemvete men ska visa honom detta recept, lät gott :). Tack!

Imsavimsa sa...

Tina: Jälkiuunileipä är mums! Prova att ta lite mindre salt om du är saltkänslig, t.ex. 1 tsk. Gott med tomatskivor, dill och örtsalt på!

Går också bra att torka till surskorpor, dela och låt stå framme på en bricka tills dom är torra.

Den efterlängtade trean: Hemvete är inte fy skam det heller, men det ska vara färskt!