onsdag 14 april 2010

Demokratisk menyI vår familj blir det lätt att man lagar samma mat hela tiden, som vissa gillar och andra inte. Jag gillar att laga mat men har svårt att komma på VAD vi ska äta, dag efter dag. Nu har vi igen tröttnat på det vi oftast äter, och jag har tröttnat på gnället när maten inte faller i smaken. Lustigt nog ganska precis ett år sen vi gjorde demokratisk meny första gången.

Så vi kör en repris på demokratisk meny. Det går till så här:

- ge 7 papperslappar åt varje familjemedlem
- alla skriver en maträtt på varje lapp
- blanda lapparna och skriv upp det som en meny

Vips så har man om man som vi är 4 som äter vanlig mat, en hel månads meny. Villkoret för alla är att man äter utan att klaga, eftersom man själv får välja rätter som andra inte får klaga på. Och himla enkelt när man ska handla och laga, bara titta på menyn så vet man.

PS. Undantaget som aldrig kommer på menyn är makaronilåda, det varken äter eller lagar jag inte hur mycket de andra än älskar det. Det får dom äta när jag inte är hemma.

7 kommentarer:

Fru Venus sa...

Jag lagar en meny vecka i gången och hänger på kylskåpsdörren, det får passa eller inte, det är vad som serveras! Men ALDRIG hel eller halvfabrikat!

Elin sa...

"nån sorts thaimat" - lysande! :)

Ett bra tips som jag kommer ihåg från förra gången. Denna gång ska jag banne mig härmas.

Tack. :)

Imsa sa...

Elin: Visst var det ett bra önskemål, då kan ju alla välja vad dom vill ha från thairestaurangen. För köpemat ingår också på vår meny, som t.ex. kebab och hamburgare.

Jag har inte riktigt förstått idén med att försöka få barn (eller vuxna för den delen) att äta mat man inte gillar, med förutsättning att man smakat en gång förut. Jag tycker att livet är för kort för att äta äcklig mat.

Så när nån kinkar brukar jag tänka på om jag skulle vara tvungen att äta t.ex. makaronilåda. Det gör jag bara inte, har smakat många gånger och jag vill bara kväljas. Eller inlagd pumpa som tydligen många gillar att sätta i sallad här i Finland. Uääk...

tina sa...

Åh vad jag gillar den här idén! Och så kan jag givetvis inte låta bli att bli väldigt nyfiken på vem som valt vad....
:-)

Imsa sa...

Tina: Barnen har ju skrivit sina lappar själva så där syns det vem som valt vad.

Här är min meny:

Fisksoppa
Pasta m tomat & mozzarella
Grillat kött m halloumi & tabbouleh
Kycklingwok m cashew
Kyckling m vitlöksost
Lasagne
Pannbiff

Men jag hade nog valt lite annat (mera grönt) om jag bara skulle tänka på vad jag ville äta. Dom andra hade nog valt makaronilåda en gång i veckan om dom hade fått :)

Peppe sa...

Det är ju genialt!

Imsa sa...

Peppe: Ja, det är inte en så dum idé. Men man måste komma ihåg att blanda lapparna lite bättre. Denna vecka blev det överdos av död ko...inte så trevligt.