fredag 13 mars 2009

UnderbarnIgår var jag på vernissage av en fotoutställning, "Underbarn" av den berömda fotografen Mary Ellen Mark på Ålands museum. Ålands museum är det tredje museet i världen som visar utställningen "Underbarn", utställningen pågår från 13.3-12.4.2009.

Före vernissagen var det visning av en film, "Alexander" av Martin Bell (Mary Ellen Marks man), som handlade om en då 11-årig funktionshindrad pojke på Island. Det var en skildring av hans vardag och hans föräldrars upplevelse att ha en pojke som Alexander.

Redan inom dom första 5 minuterna av filmen hade gått blev jag gripen och rörd, och även överraskad för den första diagnosen Alexander fick var just Noonans syndrom, samma som Victor tros ha. Ett osannolikt sammanträffande, eller?

Filmen visade att det fanns en alldeles speciell varm stämning i specialskolorna på Island där lärarna var enormt engagerade i sina ibland väldigt svårt funktionshindrade elever.

Fotoutställningen innehöll många fina bilder, men jag fastnade särskilt för en bild, den här nedanför på läraren Hrund som håller flickan Benita flytande i poolen. En stark närhet och utsatthet på samma gång.

4 kommentarer:

cpmamman sa...

Gripande. Jag ryser. Sista bilden var verkligen så...underbar på många sätt.

Imsavimsa sa...

CPmamman: Jag blev helt fångad av just den bilden. Köpte fotoboken om utställningen så jag kan titta på bilderna när som helst.

I filmen fanns det en helt underbar musikterapigrej, det var en stor trävagga formad som en "halfpipe" med harpsträngar på utsidan. Barnet låg i vaggan och så spelade dom på strängarna så det vibrerade av mjukt ljud runt om barnet.

Elin sa...

Åh den skulle jag också vilja se! Ska leta upp den där fotoboken, finns den varsom?

Imsavimsa sa...

Elin: Den var just på Nordiska museet i Stockholm, vet inte om den ska tillbaka till Sverige? Fotoboken köpte jag på utställningen, så jag vet inte var den annars finns. Den heter "Undrabörn / Extraordinary child" Men du kan ju kolla om den går att fjärrlåna till ditt bibliotek (http://libris.kb.se/bib/11260954). Kram!