fredag 20 mars 2009

Mera underbarnVi var igår på ett diskussionstillfälle som Ålands museum ordnade med anledning av utställningen "Underbarn" av Mary Ellen Mark. Till diskussionstillfället kom bl.a. personal från omsorgen, museipersonal, konstnärer och föräldrar.

De utställningsansvariga undrade bl.a. om någon ansåg utställningen som kontroversiell med sitt tema eller integritetskränkande för barnen som avbildas. Jag för min del kunde inte se något som helst kontroversiellt eller kränkande. Jag såg bilder på barn i sin vardag, och i olika känsloyttringar som glädje, sorg och ilska.

Kanske jag är ett undantag som inte tycker att en närbild på ett gravt handikappat barn är något speciellt kontroversiellt. Det är mera så för mig att om jag inte sett nån med t.ex. Downs syndrom på ett tag så känns det konstigt.

En intressant aspekt som kom fram var att utställningen är "bannlyst" i USA, varken bilderna eller filmen "Alexander" har visats där överhuvudtaget. Fast det kanske inte är så konstigt att i ett land där plastikkirurgi dyrkas och alla ska vara perfekta, så finns det inte plats för dom som är annorlunda.

Jag är stolt över vårt lilla museum här på Åland som med öppna armar tagit emot utställningen. Kanske det är så att man i ett litet samhälle är mer öppen med det som är annorlunda, att det inte finns plats att gömma undan handikappade och utvecklingsstörda utan att dom är en naturlig del av samhället precis som alla andra.

PS. Utställningen öppen till den 12 april, och filmen "Alexander" visas alla dagar i museets filmsal (vardagar kl. 11, 12, 13, 14 + tisdag och torsdagkvällar kl. 16, 17, 18, 19 och 15 & lö-sö kl. 13, 14 och 15). Gå se filmen och utställningen och bli berörd!

Uppdatering: Alla bilder i utställningen går att se här: http://www.maryellenmark.com/frames/exchild.html , i kolumnen till vänster går det att klicka på bilderna så blir dom större. Högst upp mitt på sidan finns sidnr där man klickar sig vidare.

8 kommentarer:

Elin sa...

Jag hittade bilderna på nätet. Det är så mycket känsla i sådana porträtt, det behöver inte bara gälla underbarn.

Tack för att du skrev om detta, jag blev en upplevelse rikare.

Imsavimsa sa...

Elin: Vad glad jag blir! Det är just det som är meningen med att jag bloggar. Att informera och dela med mig av det vi upplever i vår annorlunda vardag. Kram!

Mikaela sa...

Den utställningen hade jag gärna sett. Vet du om den kommer till Sverige?

Ha en bra dag!

Anna sa...

Är ju jättebra att de "visar upp"
som även tex att DUV haft tivoli ibland och endel downisar har fått sälja biljetter och delta dom också i affärerna :-)
Bara för att man är annorlunda betyder det ju inte automatiskt korkad ;-) isåfall är nog många av dessa smartare än mig ibland *skratt*

Imsavimsa sa...

Mikaela: Den har just varit på Nordiska museet i Stockholm så jag vet inte om den ska nån annanstans i Sverige. Tyvärr hade dom inte haft så mycket besökare och hade många fotoböcker osålda. Här har dom sålt slut på alla böcker!

Anna: Jag tycker att det är jättebra att DUV syns så mycket, då blir alla vana med att det finns dom som är annorlunda och det är inte nåt konstigt med det.

Hanna sa...

Låter mer kränkande att förbjuda utställningen i mina öron.
Skulle så gärna vilja se med! Var kan man hitta det på internett?? Finns filmen med? Kan inte ta mig till Åland ;)
Härligt att se bilderna från två års dagen! Hoppas att ni har det bra, ni är en riktig kämparfamilj!
Kramar

Imsavimsa sa...

Hannsu: Bilderna finns här: http://www.maryellenmark.com/frames/exchild.html , men filmen finns tyvärr inte eftersom dom inte fått nån distributör i USA. Vi ska försöka få vårt lokala DUV (De Utvecklingsstördas Väl) att köpa en kopia, men vi vet inte om det funkar rent upphovsrättsmässigt.

Vi har det nog riktigt bra (peppar peppar) just nu. Alla fem är friska och mår bra!

Trist för er att Alice är sjuk, är er dr N möjligen vår favoritdoktor från Jönköping (Nemath)? Nuttevästen ser spännande ut, vi har en vagn till matpumpen som vi bett dom göra åt oss på habiliteringen. Bild på vagnen finns här: http://imsavimsa.blogspot.com/2008/10/vr-nya-kompis.html

Kram!

Linda sa...

Min erfarenhet av USA är tvärt om att toleransen mot det som är annorlunda är större än här hemma. Men USA är ett stort land och man kan inte dra hela befolkningen över en kam.