onsdag 3 december 2008

Hjärtultra

Idag har vi varit på hjärtultraljud med sonen (vi går ca var 3:e månad). Och för första gången så hans hjärta "nästan normalt" ut, höger och vänster kammare var nästan lika stora och trycket i lungpulsådern var bara lite förhöjt (35 mm Hg jmf med normalt 25 mm Hg).

Före hjärtoperationen förra sommaren var vänster kammare nästan ihoptryckt och höger kammare kraftigt förstorad, och trycket i lungpulsådern låg över 80 mmHg, då hade han också Hb på runt 180 g/l (nu ligger det runt 110).

Men det syntes så tydligt på ultraljudet (även för mig) att hans hjärta såg "nästan normalt" ut, sådär som man sett på ultraljudsbilder av friska hjärtan.

Det känns riktigt skönt att kunna koppla bort den akuta oron från hjärtat ett tag, det är så mycket annat som händer med Victor som har högre prioritet. Som t.ex. ryggoperationen och hans immunbristbehandling.

Vi vet att han kommer att behöva åtminstone en hjärtoperation för att få nya lungpulsåderklaffar. Det är bara det att vi inte vet när, det kan vara om 1 år eller 15 år, det får tiden (och ultraljuden) visa.

PS. En länk om hjärtultraljud på barn finns här, den är från DSBUS infosidor för barn. Det går till på precis samma sätt på Åland, förutom att det brukar vara mörkt i rummet för att läkaren ska se skärmen bättre.

9 kommentarer:

Pernilla sa...

Hej,
Vad skönt att hjärtat såg så bra ut! Vet inte om du kommer ihåg mig men jag har en Arvid. Han har nästan exakt likadana fel på sitt hjärta som Victor.
Vad säger er kardiolog till er angående hjärtat och framtiden?

A:s tryck ökar långsamt men ijämförelse med över 100 mmhg innan op så är det ändå fortfarande helt OK.

Ha det gott och krama Victor från oss!

Imsavimsa sa...

Pernilla: Självklart kommer jag ihåg dig & Arvid! Vår kardiolog har nog inte sagt så mycket om framtiden förutom att han kommer att behöva nya klaffar i "skolåldern", kanske tidigare, men det beror på hur hjärtat mår.

Han har bra saturation 97-100% men blir väldigt lätt marmorerad, så blodcirkulationen är nog inget vidare. Tror att vi ska göra ett Holter-ekg vid 2 år men jag är inte säker.

Ha det så bra du med och krama pojkarna!

Mikaela sa...

Vad skönt att det ser bra ut med hjärtat...

Kicki med Cindy, Cody, Kyle och Tyler sa...

Så glad jag blev av att läsa att hans hjärta nu ser så bra ut. Tänker ofta på er.
Kram Kicki

Imsavimsa sa...

Mikaela: Tack, det känns riktigt bra att något faktiskt kan vara bra också!

Cindy: Tack, vad snällt av dig! *kram*

Anonym sa...

Hej,
Jag måste fråga en sak till, jag har ingen som är så lik A som Victor är. Hoppas det är OK.
Har V fortfarande blåsljud och/eller något block?

Det var ett tag sedan vi var hos vår doktor och man blir alltid lite nojig mellan gångerna...
A:s blåsljud är så tydligt att du med lätthet hör det när du lägger örat mot bröstet...kan inte komma ihåg om det var så innan eller inte? Vi ska göra Holter i mars.

Ha en bra helg=)

Imsavimsa sa...

Pernilla: Victor har definitivt blåsljud kvar, har aldrig hört det själv förutom på hjärtultrat då det låter som om man sågar ("pshiiiuchhh" eller så). Nåt block har dom aldrig pratat om.

EKG var det jättelänge sen vi gjorde, kanske ett år sen. Dom gör kanske Holter när vi ska in för ryggop, hoppas det så behöver vi inte åka dit bara för det. Ha det bra, kram!

Heléne Björklund sa...

Vad skönt om det lilla hjärtat. Det är besynnerligt, hur vi föräldrar, kan glädjas så vid ett sådant besked. När det nästan är bra. Kram!

Imsavimsa sa...

Heléne: Ja, för om dom skulle säga om ett friskt barn att något är "nästan" normalt skulle man bli rätt orolig. Nu blir man istället jätteglad! *kram*