måndag 24 november 2008

Kursrapport

Hemma igen efter en helg på familjerådgivarkursen i Sibbo, trött men väldigt inspirerad!

Vi var 8 stycken föräldrar på kursen, 7 mammor och en pappa från nästan hela Svenskfinland (Åland, Nyland och Österbotten). Våra barn (som inte var med) var i åldrarna 1 år och 8 månader till 16 år. Diagnoserna var allt från ospecifik grav utvecklingsstörning, Downs syndrom, cerebral pares, grav utvecklingsstörning med infantil autism till Noonans syndrom.

Vi hade ett späckat program med olika föreläsare och ämnen bl.a. föräldrakraft, omsorgsboendeformer, FDUV:s verksamhet, Kårkullas verksamhet, omsorgsbyråernas verksamhet (privat habilitering i Svenskfinland), självhjälpsgrupper och föräldrarådgivning.

Ämnena var intressanta och föreläsarna var duktiga och engagerade, vi hade lite pauser och många livliga diskussioner. Många av diskussionerna halkade förstås in på de äldre barnens behov som skolor, boendeformer och avlasning, och det var det väldigt intressant för mig att höra andra med så mycket mer erfarenhet som "specialförälder"

Mat fick vi så regelbundet att ingen nog hann bli hungrig och på kvällarna badade vi bastu och pratade om ämnena vi diskuterat under dagen.

Vi kommer att fortsätta utbildningsträffarna några gånger innan vi kan kalla oss föräldrarådgivare, och jag känner att det här är något som jag verkligen brinner för och vill fortsätta med. Sen att det var ett härligt gäng på kursen gör det hela ännu roligare!Tidig morgonvy från Sopukka kursgård i Sibbo.

3 kommentarer:

Mikaela sa...

Det är alltid roligt att träffa likasinnade (o:

Freja sa...

åh vad vilken underbar helg! Låter helt fantastisk!

Du som är en guru på matpumpar. Hur länge kan man ha samma mat - är det 4 timmar eller möjligtvis längre?

Imsavimsa sa...

Mikaela: Visst är det, det är så mycket man slipper förklara. Alla förstår precis vad man menar ändå.

Freja: Det beror på matsorten. Vi har PeptiJunior och det får gå max 4 timmar med en blandning, sen måste man blanda nytt och byta flaska. Jag hade klockan att ringa mitt i natten och gick upp och blandade ny sondmat. Jobbigt att aldrig få sova ut, men man vande sig och gjorde det nästan i sömnen.