söndag 26 oktober 2008

Italiensk söndagsmiddag















Pasta med "stekta frikadeller" i tomatsås

Köttbullar (från min äldsta kokbok från 1946: "Wallin - Schager- Virgin, Kokbok" som jag ärvt av min älskade farmor Margit)

500 g köttfärs
3 msk skorpsmulor
1 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 tsk potatismjöl
2½ tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
½ tsk lökpulver

1 ägg




















Tomatsås (ur minnets kokbok)

500 g passerade tomater
1 vitlöksklyfta
½ msk oregano
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
½ msk socker
½ tsk lökpulver


Blanda köttbullssmeten och rulla köttbullar som du steker "halvklara", dvs mest bryner. Ta ur köttbullarna ur pannan och sätt åt sidan, häll bort stekfettet och sätt tillbaka köttbullarna i stekpannan. Häll över passerade tomater och kryddor, låt koka ca 15 minuter eller längre för fylligare smak. Pastan kokar du under tiden som såsen kokar.

Servera med ett gott italienskt vin, t.ex. från Apulien som Neprica (Tormaresca) och ett gott vitt bröd till så att du säkert får i dig allt av den goda tomatsåsen. (Vinet finns också ombord på Viking Lines båtar för endast 63,50 sek).

Inga kommentarer: