lördag 12 juni 2010

Bissiga*

Vi har haft ovanligt mycket på schemat nu i början på juni och har förutom Åbobesöket hunnit med avslutningsbowling med Mini-DUV (en grupp som jag drar inom DUV för barn 0-7 år), RALLE-kurs och Hjärtebarnens sommardagar.Först var vi på onsdagen och bowlade med Mini-DUV på Idrottsgården, det gick förvånansvärt bra med tanke på barnens olika funktionshinder. På två av banorna går det att höja upp rännkanterna, och så finns det fiffiga stativ man kan använda för att rulla kloten. Till och med lilla Victor blott 86 cm hög kunde vara med och bowla!Sen på fredagen började en 3-dagars RALLE-kurs, RALLE sår för Rolig Aktiv Lekande Lärande Erfarenhet och är en habiliteringsform från Habben i Helsingfors. RALLE bygger på Petö-metoden från Ungern som är en form av konduktiv pedagogik. Nu hade vi turen att dom ordnade en RALLE-kurs här på Åland så vi slapp resa. Vi kommer att delta i ytterligare 2 helger under hösten. Det roliga med RALLE är att man som förälder SKA vara delaktig i träningen och inte bara titta på!Efter det på schemat stod på lördagen sommardagarna för Hjärtebarnen ute på Lemböte. Vi hade bl.a. en föreläsning om hur det är att växa upp med funktionshindrat syskon. Det var mycket intressant och säkert tankeväckande för många av oss. Tyvärr hade vår gästfamilj från Sverige fått förhinder pga sjukdom, så eftermiddagsföreläsningen blev i stället ett
planeringsmöte inför nästa års verksamhet. Efter det hade vi lekar utomhus för stora och små och sedan en mysig middag vid grillen.På söndagen var det dags för minigolf och lunch på Ångbåtsbryggans Äventyrsgolf. Victor och jag passade på att kika på golfen när vi hade lunchpaus på RALLE-kursen. Och på måndagen var det som sagt dags att åka till Åbo för hörselundersökning.

* Bissiga = svengelska för upptagen (busy), eller är det kanske åländsk dialekt?

Uppdatering: Tidningen Nya Åland var förresten till våra sommardagar och gjorde ett reportage.

5 kommentarer:

Cecilia sa...

Oj - det var ett hektiskt schema! :o) Jag har läst massor om Petö-metoden och känner till den lite eftersom jag har rötter i Ungern.

Du skriver om något jag tänkt mycket på, det här med syskon och funktionshinder. Jag funderar så gott som dagligen på hur det kommer att bli för Snofsan att vara tvillingsyster till Luddet. Hur Snofsan och Luddets relation kommer att bli. Ja du... Vad sa de på föreläsningen?

Gunsan sa...

Idag har vi fått komma hem efter först vistas i Uppsala på sjukhus och sedan i Göteborg. Jättetråkigt att vi inte kunde komma, vi hade sett fram emot det så mycket hela familjen.
Ha det gott / Gunsan

Imsa sa...

Cecilia: Ang. syskon så sa hon som vuxit upp som syster att hon saknat egen tid med sina föräldrar, och att hon skulle sluppit ta så mycket ansvar och alltid vara duktig. Det finns en jättebra bok som heter "Litet syskon" av Christina Renlund som tar upp syskonproblematiken.

Vi försöker med våra andra barn att även fokusera på dom och när dom vill ha egentid vi ordnar det. Sen har vår mellankille varit på syskonläger, något han verkligen uppskattat.

Annars när det gäller utvecklingen så har vi har ju inte direkt jämfört dom med Victor eftersom det skiljer så många år. Storasyster är 14 och storebror fyller 10 så dom hade hunnit etablera sina roller tydligt i familjen innan Victor föddes, och det har inte ändrat så mycket. Dom kommer alltid att vara större än honom, så det underlättar ju.

Gunsan: Oj, det tog länge. Skönt för er att vara hemma och att det inte var den värsta graden av avstötning. Jobbigt med calici dock... Ni får väl komma till Åland på minisemester och så får vi ordna en till liten träff med hjärtebarnen!

tina sa...

Imponerande bowlingramp må jag säga, en sån skulle jag nog behöva för egen del. Eller åtminstone kanter som höjs upp! :-D

Imsa sa...

Tina: Jag provade att använda både rampen och upphöjningarna, och det gick konstigt nog mycket bättre :)!