söndag 21 februari 2010

Knappen är kaputt...














Igår kväll när jag skulle kuffa knappen (fylla i vatten i ballongen inanför som håller knappen på plats) så istället för kuffvatten så kom det ut maginehåll...mums.

Ballongen hade alltså gått sönder och vi har inbokad tid att byta den först om en dryg vecka. Eftersom vi för en gångs skull slipper åka till Helsingfors och göra knappbytet, så ringde jag till barnavdelningen här.

Deras råd var att försöka fästa den så bra som som möjligt och vänta tills det inplanerade bytet. Knapphål kan nämligen växa fast på några timmar om sonden kommer ut, och då måste man göra ett nytt hål med allt vad det innebär. För vår del skulle det innebära en Helsingforsresa med narkos, och det står vi gärna över.

Så nu har jag klippt och klistrat med lite Tegaderm så knappen sitter säkert på plats. Håll tummarna att den stannar där till nästa tisdag.














PS. Själva knappen fungerar ännu, det är bara ballongen som gått sönder.

Uppdatering: På bilden nedan visas Victors transgastriska jejunalsond ut i sin helhet, så det är inget man fixar dit på egen hand.
















Bilden är från http://kchealthcare.or-live.com/

9 kommentarer:

Peppe sa...

Oj, oj oj. Jag håller stora tummar!

Skalmans mamma sa...

Men har ni ingen knapp som ni kan byta till? Vi har alltid minst en extra knapp hemma så att vi kan byta om ballongen skulle gå sönder.
Borde väl funka för er också?
Kram och lycka till

Hannsu sa...

Ja vi mammor är något av uppfinnare OCKSÅ, förutom allt det andra.

Imsavimsa sa...

Peppe: Tack för tumhållningen! Det är inte för att Helsingfors är dåligt i sig, men vi har ingen lust att åka till Barnkliniken i onödan.

Skalmans mamma: Nej, vi har inte det för det är bara som en vanlig knapp på utsidan. På insidan går det en lång slang genom magsäcken och ända ner i tunntarmen (transgastrisk jejunalsond). Den har alltid bytts med gastroskopi.

Hannsu: Ja, jag försöker skriva om mina "alternativlösningar" på bloggen, så kanske någon annan får nytta av dom!

Honungspojkens mamma sa...

Oj, vilket pyssel. Tur att du är händig! Håller tummarna att lösningen håller tills det är dags för bytet...

Kram

Hannsu sa...

Ja men det är ju jätte bra att du skriver om dom. Vi hade tex sannolikt inte haft någon matpump annars heller ;-)
Oscars knapp/kuff gick sönder nu när vi låg inne sist, men vi tejpa bara över den, sedan kom dom från detistmottagningen och bytte tillfälligt till en med slang på tills pappa hade ny knapp med sig hemifrån, hade inte en tanke på tegaderm, men händer det igen så låter ju din lösning alldeles utomordentligt fiffig. Tack för tipset :-D

Skalmans mamma sa...

Aha, då förstår jag att det blev tegaderm. Har inte tänkt på hur det funkar när man har knapp till tunntarmen, men nu vet jag det =).
Kram

Imsavimsa sa...

Honungspojkens mamma: Lite pyssel blir det när man har en liten kille med "specialutrustning". Man vänjer sig vid att göra specialanpassade lösningar till ett och annat. Kram!

Hannsu: Det gör mig glad att bli uppskattad för tips som kan hjälpa! Tänk att ni inte hade nån pump före... Kram & hälsa Oscar!

Anonym sa...

Mia, du är helt galet tuff och det är Victor åxå! kram annette