onsdag 11 november 2009

Apoteksbesök

Var idag och shoppade lite på Apoteket, närmare bestämt mediciner och sondmat för ca 3 månaders behov.
Summan av dagens shopping: 454,27 euro (ca 4500 kr). Fast om man tycker att det är dyrt så hade priset utan direktersättning varit 1147,25 euro (ca 11500 kr).

I Finland är högkostnadskyddet för ersättningsgilla mediciner 672,70 euro (ca 6700 kr) och i Sverige 1800 kr. I Finland gäller högkostnadsskyddet bara ersättningsgilla mediciner (dvs sådana man har en specialkod för på sitt sjukförsäkringskort). I Sverige gäller skyddet receptbelagda mediciner i första hand men även vissa förbrukningsprodukter.

Så av kvittot ovan är bara 201,26 euro (SF-andel) sådant som räknas till högkostnadskyddet fast allt är receptbelagt.

I Finland ska man tydligen vara rik för att ha råd att vara sjuk.

8 kommentarer:

Sofia sa...

Oj, vad dyrt!! Ja i Sverige har vi det bättre när det gäller sånt. Sen tror jag att det skiljer sig lite i olika landsting. Vi fick alla tillbehör (sprutor, slangar, knappar, mm) gratis. Maten betalade jag 120:- per uttag, 24 burkar. Så E är dyrare i drift nu när han bara äter burkmat från HIPP ;). Men det är ju såklart ett lyxproblem som jag gärna har.

Kramar, Sofia

Imsavimsa sa...

Sofia: Vi får alla tillbehör gratis från hemvårdsmaterialcentralen så det är bra. Men jag fick betala ca 2000 kr för 10 burkar Pepti Junior, och då har vi fått det nedsatt från 3400,-. För 10 burkar...känns som om man matar honom med guldpulver, det finns säkert lite roligare mat som kostar 850 kr/kilot. Kram!

Den efterlängtade trean sa...

du slår våra rekord då mao...jag som tycker jag brukar gå fattig därifrån...och då kanske jag lägger ut runt 200e lite nu o då...

Imsavimsa sa...

Trean: Ja inte blir man lycklig av att lägga ut så mycket på så lite. Jag är ändå glad att vi får Subcuvian (gammaglobulinet) för 3,- per uttag jämfört med 552,- som vi fick betala första gången och sen strida med FPA för att få tillbaka. Kram!

Dennis sa...

Nej hvor er det alt for dyrt, medicinalindustrien burde skamme sig! Jeg bruger noget medicin der koster ca 1000 dkk, hvor staten så betaler de 70%, så jeg slipper med 300dkk. Hver gang tænker jeg "hvordan kan det her medicin koste 1000 kroner"?? Hold modet oppe:)

Imsavimsa sa...

Dennis: Tak for din kommentar! Du har helt ret, der er nogen, der tjener for mange penge på dem, der er syge. /Mia

kicki med 4 sa...

jösses villka kostnader. Vi betalar 120 kr per uttag/vara och det skall räcka i 2 månader. En del av sondnäringen går även in under högkosnadsskyddet.
Nu har Cody blivit så duktig så han äter mycket av vår mat som är överkokt för att bli mjuk.
Sondade även Cody ett tag med barnmat och då fick vi själva betala barnmats burkarna. Men det är ju en kostand som man har annars om barnet inte sondas.

Kram Kicki

Imsavimsa sa...

Kicki: Ja, det är oförskämt dyrt med mediciner och sondmat här i Finland... Sondmaten täcks inte av någon sjukförsäkring heller, men det gör som tur av resten av medicinerna. Angående ätandet ska vi just börja jobba med en teknik som kallas "Tuggskolan" från Mun-H-Center, för att främja tuggandet och drickandet. Kram!