måndag 26 oktober 2009

Vem tjänar på hjälpmedel?
Varför måste handikapphjälpmedel vara så hutlöst dyra? Senaste chocken var när jag skulle titta på ett regnskydd till rullstolen åt Victor. Hittade en liten regncape (liknande den på bilden) i en specialaffär för hjälpmedel och tänkte köpa det, men det kostade 2010 kr! Jag skulle kunna ha fått köpa det till rabatterat pris för "endast" 1720 kr...

Ettusensjuhundratjugo - inte klokt för ett litet regnskydd. Materialet kan ha bestått av en dryg meter vattentätt tyg, kardborreknäppningar och lite resårband. Jag kunde ha säkert köpt 10 regnjackor på HM och sytt regnskydd åt minst fem personer för samma pengar.

Så min undran är vem det är som tjänar grymma pengar på handikapphjälpmedel??? Tillverkarna, återförsäljarna eller någon annan mellanhand? Eller är dom dyra bara för att det oftast blir habiliteringen som köper in dom och sen lånar ut till användarna?

Läste på en blogg om ett bolltäcke för 6000 kr - för ett enda täcke. Det priset kan man ju köpa en begagnad bil för. Listan kan säkert göras lång om hutlösa hjälpmedelspriser, men märkligt är det att någon ska bli snuskigt rik på det.

8 kommentarer:

Maruska sa...

Hutlöst. Skamlöst. Vettlöst. Löst i största allmänhet. Nu känner jag dig inte särskilt väl, lik förbaskat misstänker jag starkt att du redan varit till tygbutiken och handlat tyg för att sy ett eget regnskydd. Till en bråkdel av pengarna det kostar på affären.
Har jag rätt?? ;-)

Imsavimsa sa...

Maruska: Jag har inte köpt tyg ännu, men misstänker att urvalet i här inte är så stort när det gäller vattenavstötande tyger. Funderar på att sy om en cykelregncape för vanliga vuxna om inte dom också är hutlöst dyra.

Anonym sa...

Ett litet tips: I baby affären finns det regnskydd till barnvagnar. Alltså tillsådna utan sufflett. Ser precis ut som det som du visade, med huva, fast ett gummiband längst ner vid fötterna. Tror absolut att ett sådant skulle sitta bra på en barnrullstol också.

Madlar sa...

Köpte en medium(dam) som dottern använt sedan småskolan. Bra kvalite o har ärmar/huva vilket inte fungerar med barnvagnsalternativen.
Sök fondpengar för regncape + åkpåse, brukar godkännas eftersom det blir en så pass stor totalsumma.

Caroline sa...

Man får bli en fixasjälvare. Det går säkert att sy det du vill ha om man kan. Själv är jag riktigt urusel på att sy men jag har inbillat mig att min mamma tycker om att sy finurliga saker och jag tänkte föreslå att hon ska sy något som liknar en sittpuff och en sån där amningsgrej, en påse med ärtor.

Jag har ett barnvagnsregnskydd som jag sätter på på nederdelen om det behövs. Överst har han en vanlig regnjacka.

Imsavimsa sa...

Anonym: Tack för tipset, ska kolla vad våra barnvagnsaffärer har i sitt utbud.

Madlar: Ja, jag får väl kanske göra det fast det tar emot pga det oskäligt höga priset.

Caroline: Har funderat på den varianten också, att kombinera regnjacka och barnvagnsregnskydd.

Anna-I kampen mot barncancer sa...

Hemska priser jo :-o
Jo tack för visiten på tittu, det var trevligt att komma o titta vad ni gjorde där.

Imsavimsa sa...

Anna: Hoppas Lova blir piggare snart. Ni är jättevälkomna igen om hon bara orkar. Kram!