måndag 20 juli 2009

Gelatoblogg?

För er som är oroliga för att detta blivit en gelatoblogg kan jag meddela att Victor mår bra! Han äter bra sina puréer och sover gott på nätterna, sondar gör vi fortfarande 3 ggr/dag eftersom han inte vill dricka (förutom badvatten...). Han sitter just nu och får sitt gammaglobulinin i låret, och vi har inte varit till sjukhuset sedan hörselundersökningen i juni (peppar peppar) och vi njuter av att "bara" vara hemma.

Nåja, åter till glassen. Senaste sorten blev banangelato och den är nog godast hittills! Len som bomull och med en lagom söt banansmak. Receptet kommer efter bilden:
Gelato di Banana - Italiensk bananglass

5 dl standardmjölk
2 ½ msk Maizena
ca ½ dl socker
2 stora mogna bananer
2 msk limejuice

Mosa bananen med t.ex. potatisstöt och blanda i limejuice. Koka ihop ungefär hälften av mjölken, Maizena, och socker till en tjock kräm. Häll i bananmoset och späd ut med resten av mjölken och sjud allt till en jämn kräm. Smaka av så att det smakar gott, för så som krämen smakar, så blir också gelatosmaken.

Låt svalna av i t.ex. vattenbad (vispa om några gånger under nedkylningen så att det inte bildas skinn) och kyl därefter i kylskåp, gärna några timmar. Kom ihåg att sätta in kylskålen till glassmaskinen dagen före!

När krämen är tillräckligt kall, kör i glassmaskinen tills önskad konsistens, det tar ungefär 15-20 minuter.
Sätt över glassen i en burk med lock och frys ned ett par timmar och avnjut sen en härlig gelato!

3 kommentarer:

tina sa...

Haha! Jag ska åka till Finland i slutet av veckan, men snart tror jag banne mig att jag hoppar av på Åland och äter en glass på vägen! :-D

Den efterlängtade trean sa...

Hahahahah, gelatoblogg :). Ja DET sku va nåt det ;).
Tycker det låter väldigt spännande iaf, har faktiskt en liten i princip oanvänd glassmaskin någonstans med o funderat på att gräva fram den nu efter dina recept :). Men lite för stor mage just nu bara...

Imsavimsa sa...

Tina: Det vore ju kul om du kom och åt glass, men då skulle jag rekommendera italienarens glass på Lilla Holmen i Mariehamn istället min hemgjorda. Trevlig Finlandssemester!

Trean: Du kanske har annat att göra än att göra glass när du snart har 4 barn hemma. Spännande när det bara handlar om dagar kvar!