söndag 2 november 2008

Världens enklaste bröd
Mitt latmansbröd passar särskilt bra till en lång söndagsfrukost, receptet kommer här:

Mias enkla bröd
(ca 9 frallor eller 1 formbröd)


2½ dl ljummet vatten (varmare till torrjästen)
1 tsk salt

ca 1 tsk vit sirap eller honung

ca 1 msk olivolja

ca 4 dl mjöl (jag brukar ta hälften vetemjöl/hälften rågsikt)
½ pkt torrjäst* el. vanlig jäst


Blanda ihop allt till en ganska lös deg. Låt jäsa till dubbel storlek, tar ca 30-45 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader. Klicka upp degen med slickepott på mjölad bakplåt, sikta över mjöl så att bakduken inte klibbar fast och låt jäsa tills ugnen är klar. Grädda i ca 12 minuter.

*) Jag bakar alltid på torrjäst, bara för att det är enklast. Torrjäst har man alltid hemma och det blir inte förstört. På så sätt kan man alltid baka när man får lust och inte bara när man har färsk jäst!Man kan också kalljäsa, då blandar man degen och ställer bunken direkt i kylen över natten och tar fram den när du vaknar och vill ha bröd. Gör precis likadant att frallorna jäser på plåten medan ugnen blir varm.

Det går också bra att göra formbröd av samma deg. Då häller man i degen i en formbrödsform och låter jäsa, gräddningstiden blir lite längre, ca 20-25 miuter men det ser man på brödet när det är klart.

Kuriosa: I Finland säger vi inte fralla utan semla (sämpylä på finska). Och semla kallar vi fastlagsbulle, så bli inte förskräckt om nån frågar om du vill ha en ost- eller skinksemla :).

Inga kommentarer: