söndag 27 april 2008

Kulturkrock

Eller kulturchock kanske man kan kalla det. I Finland är det tydligen inte så vanligt att föräldrarna är med hela tiden på avdelningen när barnet är på sjukhus. Vi är vana med att vara med honom 24 timmar i dygnet och har inte velat lämna sonen alls, men när vi blev flyttade till Helsingfors så fanns det inte plats att sova kvar på avdelningen.

Anledningen är att barnen vårdas på stora salar, mellan 4 och 8 barn i samma rum. Det finns också mindre rum för 2 barn, men där får oftast äldre barn vara som behöver mera "privatliv". Inte nåt vidare med 8-bäddsrum kan jag intyga, men säkert smidigt ur personalsynpunkt.

I alla fall så fick vi oss en chock när föräldrarna till en liten pojke, kanske 4-5 veckor gammal, inte alls var med på sjukhuset när han opererades. Nej, för dom åkte på kryssning till Tallinn och kom tillbaka när han blev utskriven, 2 dagar efter ingreppet. Dom liksom "checkade in" honom och "checkade ut" honom och personalen fick sköta honom helt, och när dom inte hade tid låg han ensam och grät.

Sen hade dom mage att begära reseintyg där det står att det krävs båda föräldrarnas närvaro på sjukhuset pga att han var så liten. Döm om vår förvåning när sköterskorna utan att blinka säger: "-Javisst, vänta så skriver vi ut det". Helt absurt att det går till så, inte undra på att försäkringskassan (FPA i Finland) tror att folk fuskar ibland...

2 kommentarer:

Erika sa...

Chock! Det låter som på 50-talet. Här får man ett eget rum om barnet vårdas på sjukhus. Och självklart är en förälder med hela tiden. Att föräldern avlastar personalen med barnets "icke-medicinska" tillsyn borde också vara bra ur personalsynpunkt.

Nu har jag läst dina inlägg. Ni har verkligen haft en tuff start. Jag önskar er all lycka och tittar snart in igen.

Imsavimsa sa...

Erika: Kul att du läst på bloggen!

Ja, det kändes verkligen som en tidsresa. På vårt hemsjukhus är vi vana med att ha ett eget rum och bo med hela tiden.

Det jag menade med smidigt var att dom hade hela salen under uppsikt och behövde bara vara 2 barnskötare per sal. Sjuksköterskorna kom bara in i "nödfall" om det skulle ges medicin eller dylikt.

Du kan ju tänka dig ur hygiensynpukt hur fort smittor far runt. Där var det ett evigt virus-race med RS eller noro- eller calicivirus. Jag envisades med att sköta vår son själv så han har klarat sig från smittor efter den första rs-infektionen (som han fick på avd).