tisdag 9 februari 2010

Sonderna i bilder

Victor 6 veckor, han här fått sin första näsmagsond efter bråckoperationen, maj-07. Storasyskonen är och hälsar på när vi var isolerade pga RS-virus (som gjorde honom syrgasberoende) på infektionsavdelningen K1 i Helsingfors.


Victor 6 månader, före gastrostomi- och diafragmaoperationen (han fick diafragmapares som komplikation efter hjärtoperationen i juni -07) på avd K4 (hjärtavd) i Helsingfors. Detta blir sista bilden med näsmagsonden, sept-07.


Gastrostomi- (PEG) och diafragmaoperationen är över och nu slipper han näsmagsonden (och syrgasen!). Avd K4 (hjärtavd) i Helsingfors, sept-07.


Victor 9 månader. Fundoplikation (operation av magsäcken så att man inte kan kräkas) och byte av PEG-sond till en trevägs transgastrisk jejunalsond, dec-07. Jejunum = övre delen av tunntarmen, dvs maten kommer in i tarmen istf magsäcken. Avdelning K4 (hjärtavd) i Helsingfors.


Victor 1 år 2 månader. PEG-en gick sönder och byttes mot knapp, fortfarande transgastrisk jejunalsond, maj-08. Avd K5 (småbarnskirurgi) i Helsingfors.Så här såg magen ut med knappen, juni -08.


Knappen höll till april -09 då den byttes mot en likadan på K8 (trauma och ortopedi) i Helsingfors.


Knappen (transgastrisk jejunalsond) han har idag har han haft i snart ett år. Ärret som går nästan tvärs över hela magen ovanför knappen är från fundoplikationen.


Den ska bytas mot en vanlig gastrostomiknapp som bara går till magsäcken. Knappbytet ska göras i mars här på sjukhuset med hjälp av lite Dormicum och en snäll kirurg.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad skönt att få byta till en vanlig knapp!
När jag ser bilderna minns jag vilken oerhörd skillnad det blev när man fick PEG ist f näs/magsond...E drog ut den hela tiden och det var fruktansvärt att sätta om den :(.
Hoppas att knappen snart är ett minne blott för er också.
Kramar, Sofia

Imsavimsa sa...

Sofia: Ja, det ska bli skönt. Knappen han har nu kan inte rotera så den stramar och orsakar ofta obehag för Victor.

Victor drog aldrig ur sin näsmagsond, en gång fastnade den i sänggaveln och drogs ut, men han kräktes upp den några gånger däremot. Vi bodde ju på sjukhuset när han hade näsmagsonden, så vi behövde alrig sätta om den själva utan det skötte sjuksköterskorna om.

Prinsmamman sa...

Vad fort tiden har gått! Vi har ju följt Victor ända sedan Elliot föddes i april -07. Först på Aff och sedan här =)
Tänk vad stora våra grabbar har blivit.
Kram Prinsmamman

Imsavimsa sa...

Prinsmamman: Jag tycker att tiden både gått fort och långsamt. Det har hänt mycket men samtidigt har iaf Victor utvecklats väldigt långsamt. Men stor i ålder har han hunnit bli fast inte så stor i centimetrar. De flesta som inte känner oss tror att han är ungefär 1½ år. Kram!

Prinsmamman sa...

Jag vet vad du menar, Elliot ser inte heller ut som han ska fylla tre snart. Så länge han inte pratar tror alla att han är mycket yngre än han är. Själv har jag nog åldrats 6 år under de här 3 åren.
Kram