tisdag 11 augusti 2009

Tänkvärt

Jag såg nyligen en gripande dokumentär som handlade om afasi och stroke, som hette "Den nya Cinna". Den handlar om en ung kvinna som får en stroke och mister många förmågor bl.a. sitt språk. I vår hjärtförening finns en strokegrupp, men jag har hittills inte riktigt förstått hur omfattande skador en stroke medför.

Filmen visar Cinnas kamp om att återerövra sina förmågor och göra sig förstådd. Jag berördes enormt av dokumentären med tanke på hur mycket vi kämpar med språkträningen i vår familj, och undrade om afatiker har nytta av tecken som stöd.

Den väckte åter igen tankar om hur frustrerande det är för Victor att inte ha ett språk som alla förstår, men jag är oerhört glad att tecken fungerar för oss, annars vore det fruktansvärt svårt för både honom och oss att förstå varandra.

Dokumentären går att se till den 2 september och finns här.

2 kommentarer:

Oca sa...

Hej och tack för länken, skall kolla in sidorna. Behöver ju inte stå något nytt direkt, det duger för mej att läsa igenom andras erfarenheter. :)

Vår Vincent har VSD, ASD och PDA, och läpp- och käkspalt.

Imsavimsa sa...

Oca: Vi har varit på nästan alla avdelningar på Barnkliniken. Antar att ni ska till avd K6 för läpp- och gomoperation och sen till Husuke för eftervård. Delade rum med en lkg-flicka när Victor var 5 veckor och opererades för dubbelsidigt ljumskbråck. K6:an är en jättetrevlig avdelning! Lycka till med alla operationer!