torsdag 30 juli 2009

Hallelujah!
Det var kärlek vid första ögonblicket när jag smakade hasselnötsgelato hos Gelateria Gattopardo på Lilla holmen här på Åland. Ända sedan dess har jag önskat att jag kunde laga glass med samma smak, och nu äntligen har mitt gelatolagande fulländats.

Här kommer den "bästaste" glassen alla kategorier:

Gelato alla Nocciola - Italiensk hasselnötsglass

5 dl standardmjölk (minst 3,5% fett)

ca ½ dl råsocker (eller mer om man gillar sött)
2 msk Maizena
100 g hasselnötter

*Rosta hasselnötterna i stekpanna tills skalen börjar spricka av, låt nötterna svalna och gnugga sedan av skalet i en kökshandduk eller liknande (jättepilligt och jobbigt men väl värt mödan). Kör sedan nötterna i en mixer tills det blir samma konsistens som jordnötssmör.

Koka ihop ungefär hälften av mjölken, Maizena, och socker till en tjock kräm. Häll i nötsmöret och späd ut med resten av mjölken och sjud allt till en jämn kräm. Smaka av så att det smakar gott, för så som krämen smakar, så blir också gelatosmaken.

Låt svalna av i t.ex. vattenbad (vispa om några gånger under nedkylningen så att det inte bildas skinn) och kyl därefter i kylskåp, gärna några timmar. Kom ihåg att sätta in kylskålen till glassmaskinen dagen före!

När krämen är tillräckligt kall, kör i glassmaskinen tills önskad konsistens, det tar ungefär 15-20 minuter. Sätt över glassen i en burk med lock och frys ned ett par timmar och avnjut sen den allra härligaste gelaton!

*) Uppdatering: Det finns färdigrostade hasselnötter att köpa på bl.a. ICA så slipper man hela besväret med att rosta och gnugga skal!

4 kommentarer:

Rebecca sa...

Åh, underbart! Jag måste också göra nån variant med hasselnötter.

Imsavimsa sa...

Rebecca: Det är väl värt mödan. Pistagenötsgelato med Amarettolikör blir också väldigt gott!

Anna sa...

Hmm något man borde testa.
Vet du hur det blir med tittut och äldre barn i höst?
Jag blev o fundera på det då Lova blivit sjukare av sin NF1.
Kanske du hunnit läsa i bloggen. Om inte kan du kika in där. Det är så mycket nu, så nu skulle hon verkligen "platsa" in där.

Kram på er.

Imsavimsa sa...

Anna: Men lilla Lovagumman...jag har svarat på din blogg. Tittut börjar måndagen den 31 augusti kl. 10-12. Styrkekramar!