måndag 28 juli 2008

Tecken!

Lillebror har börjat teckna själv! Första tecknet var "mat", det kom för några veckor sedan. Nu i dagarna har det lossnat för honom och nu kan han: sova, lampa, skor, hund, bil. Det är helt magiskt att se honom använda händerna och kommunicera med oss!

Det känns härligt att det har lönat sig att använda tecken som stöd till talet för det funkar ju! Det kändes trögt i början att teckna när han inte var så intresserad av att titta på tecknen. Men nu när han börjat teckna själv så känns det väl värt allt arbete.

Jag har lärt mig tecken genom från Teckenhatten (CD-ROM och Ficklexikon) och Teckenspråkswebben, sen har jag också gått en 1-dags teckenkurs på Ålands Vårdinstitut.

5 kommentarer:

Sofia sa...

åh vad roligt! De är ju bara sååå söta när de tecknar :). Helt otroligt att de lär sig så.

Känner att jag är lite dålig själv på att teckna, Edwin är nog ikapp de tecknen jag använder.

Kram!

Imsavimsa sa...

Sofia: Visst är det gulligt. Teckenspråkswebben har jättemycket bra tecken. I början var jag jätteentusiastisk och tecknade allt, men nu försöker jag teckna enkla saker och det verkar som om han snappar upp det bättre.

Viktigast är väl att vara konsekvent och alltid teckna vissa ord istf att försöka kunna alla ord.

Sen tecknar han ju på sitt eget sätt, som hund så klappar han sig på bröstet två gånger i stället för på benet. Men huvudsaken är ju att VI förstår honom!

Kram!

Sofia sa...

När E gör ko pekar han med båda pekfingrarna mot pannan... sött. Mormor och äta är ganska lika också. Sen verkar det som om alla djur i verkligheten är katt ;). Jag är verkligen förundrad hur han snappar upp!

Kram!

Erik sa...

Tänk om alla kunde resonera så klokt. Visst kan tsp vara till hjälp, inte bara för hörselskadade och döva! Det enda trista är väl att det kan vara svårt behålla tsp-kunskaperna från Tuff när tiden går. Skulle finnas fortutbildning, även senare, för oss anhöriga!
Du känner väl till DHB?

Imsavimsa sa...

Erik: Vi bor i Finland så det finns inga TUFF-kurser här. Men det funkar bra att lära sig själv med det material som finns tillgängligt via internet och bibliotek.

Har en "bloggkompis" på västkusten vars större barn ska få lära sig teckenspråk som hemspråk i skolan, så att dom ska kunna kommunicera med sin lillebror. Fantastiskt tycker jag att såna resurser finns!