måndag 16 juni 2008

Man ska inte ropa hej...

Men vi har efter en ny tarmepisod i helgen då vi blev tvungna att "svälta" sonen för att han skulle må bättre. Han har haft 6-veckorsintervaller då mage och tarm slutar fungera nästan helt. Och förra veckan var det 6 veckor sen Valborg när vi var inlagda en dag på sjukhuset.

Han började redan i måndags förra veckan att sova sämre och att svettas i samband med sondningarna. Detta eskalerade och på fredagkvällen brakade systemet ihop, sonen skrek i magplågor flera timmar.

Inget verkade hjälpa så vi ringde till sjukhuset och kom överens om att låta honom fasta en natt och komma in till avdelningen på morgonen. Natten gick sådär, han sov oroligt och vaknade och gallskrek länge flera gånger.

Vi fick träffa samma läkare som vid Valborg och han kunde konstatera, att precis som tidigare gick det inte att ge honom mat utan det var dags för tarmvila. Sonen var irritabel och inåtvänd, precis som tidigare när han får sina magsmärtor. Så med hot om inläggning med dropp på söndagen åkte vi hem och påbörjade tarmvilan.

Vi gav sonen G5 (5%-ig glukosblandning) och salt i sonden och sakta återhämtade han sig. På lördagkvällen var han som sig själv igen. Besök på sjukhuset på söndag morgon visade att han gått upp i vikt 115 g trots "svälten" så det var tydligt att han behövde få bara vätska och inte någon mat.

Vi fick för första gången rådet att öka mängden mat via munnen i stället för att öka sondmaten och tro det eller ej, så har han återigen efter att ha varit utan sondmat två dygn börjat äta mer via munnen.

Dagens meny:

- frukost 1 dl vaniljyoghurt (+ 80 ml sondmat)
- lunch 80 ml kött- och potatispuré m crème fraîche (+ 80 ml sondmat)
- inget mellanmål (sov) (80 ml sondmat)
- middag 80 ml kött- och potatispuré m crème fraîche (+ 80 ml sondmat)
- kvällsmat 1 dl vaniljyoghurt (+ 80 ml sondmat)

Och ingen sondmat på natten alls, så att magen får vila. Förhoppningsvis kommer vi att kunna öka maten succesivt så att vi får lite viktuppgång så småningom. Men om han äter tillfredställande via munnen har vår läkare sagt att det är bättre än viktuppgång för närvarande.

Men man ska ju inte ropa hej ännu...det är bara dag 1 efter fastan. Men det ser bra ut hittills, bara det att han åt kött- och potatispuré är ett framsteg, det har han inte ätit sen i januari!

Inga kommentarer: